Dobrodošli na stranice udruge UFI

Autorsko pravo

Autorsko pravo je pravo koje uživaju stvaratelji književnih, znanstvenih ili umjetničkih djela. Autoru pripada autorsko pravo na njegovu autorskom djelu činom samog ostvarenja djela. Autor je fizička osoba koja je stvorila originalnu intelektualnu tvorevinu koja ima individualni karakter i koja je na neki način izražena.

Više...
 

Srodna prava

Srodna prava su prava koja imaju svoj poseban predmet zaštite koji je uglavnom vezan uz autorsko djelo. S obzirom na sličan predmet zaštite nazivaju se i autorskom pravu srodna prava ili samo srodna prava. S obzirom na blizinu autorskom pravu nazivaju se i autorskom pravu susjedna prava. Srodna prava odnose se na prava i sustav pravne zaštite umjetničkog izražaja, te zaštite organizacijskih, poslovnih i financijskih ulaganja u izvođenje, proizvodnju, distribuciju i radiodifuziju autorskih djela.

Više...
 

Kako ostvariti autorsko pravo

Autor ili nositelj autorskog prava može ostvarivati prava individualno i u sustavu kolektivnog ostvarivanja prava, sudskim putem, inspekcijskim pregledom prostorija u cilju pronalaženja dokaza o izradi ili posjedovanju bespravno izrađenih - piratskih primjeraka zaštićenih djela. Nositelj prava može ishoditi sudski nalog za zabranu takvih aktivnosti i tražiti odštetu za gubitak novčane naknade. Povreda autorskog prava može biti kaznano djelo ili prekršaj, što krivotvoritelja izlaže novčanoj kazni ili zatvoru.

Više...
 
Više članaka...


<< Početak < « 1 2 » > Kraj >>

Stranica 1 od 2


Baner

ANKETA

Podržavate li "piratstvo"
 

Posjetitelji

Trenutno aktivnih Gostiju: 215