Intelektualno vlasništvo

PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Četvrtak, 09 Lipanj 2011 13:59

Kreativna ili umjetnička realizacija neke ideje koja je plod ljudskog intelekta pripada njezinom stvaratelju te, pod određenim uvjetima, predstavlja njegovo intelektualno vlasništvo.

 

Intelektualno vlasništvo je sklop prava kojima se štite i potiču ljudska inovativnost i kreativnost. Zašto «intelektualno»? Zato što se radi o rezultatima nematerijalnog, umnog ili intelektualnog ljudskog rada. Zašto «vlasništvo»? Iako neopipljivo u fizičkom smislu, intelektualno vlasništvo ima sve karakteristike imovine, pa se ono može kupiti, prodati, licencirati, zamijeniti, pokloniti, založiti, biti predmetom ovrhe, naslijediti kao i svako drugo vlasništvo. Osnovna podjela intelektualnog vlasništva vrši se na:

Autorsko pravo i srodna prava i

Industrijsko vlasništvo.

Intelektualno vlasništvo u širem smislu obuhvaća i zaštitu od nepoštenog tržišnog natjecanja, zaštitu povjerljivih podataka, poslovne tajne, zaštitu tvrtke, znanje i iskustvo (know-how), zaštitu biljnih sorti itd. Za zaštitu povjerljivih podataka, poslovnu tajnu, zaštitu tvrtke, te zaštitu znanja i iskustava ne postoji posebni formalizirani postupci zaštite. Opseg i djelotvornost zaštite tih prava ovisi o načinu čuvanja njihovih sadržaja i ugovorima između strana kojima su ti sadržaji dostupni. Za zaštitu zemljopisnih oznaka i oznaka izvornosti poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te za zaštitu biljnih sorti provode se odgovarajući formalizirani postupci pred Ministarstvom poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja odnosno Zavodom za sjemenarstvo i rasadništvo.

 

Ažurirano: Petak, 10 Lipanj 2011 07:51
 


Baner